Δώστε τους να καταλάβουν την έννοια της φιλανθρωπίας


Όλα οι άνθρωποι γεννιούνται με έμφυτα τα χαρακτηριστικά της συμπόνοιας και της φιλανθρωπίας. Επομένως είναι εύκολο για εμάς τους γονείς να καταφέρουμε να χτίσουμε μία τέτοια συμπεριφορά στα παιδιά μας, μια στάση ζωής που θα τα ακολουθεί στην ενήλικη ζωή τους.

Όπως εμείς οι γονείς δίνουμε ευκαιρίες στα παιδιά μας να χρησιμοποιήσουν και να αναπτύξουν τις ικανότητες τους, την ομιλία τους, το περπάτημά τους, ετσι και και στο θέμα της δωρεάς, της ανιδιοτελούς προσφοράς στο συνάνθρωπο,  χρειάζεται να επιμείνουμε και να γίνουμε εμείς το παράδειγμά τους.

Το να εμφυσήσουμε στα παιδιά μας την έννοια της φιλανθρωπίας δεν έχει να κάνει μόνο με το γεγονός ότι έτσι μεγαλώνουμε υπεύθυνους και ολοκληρωμένους πολίτες, αλλά και με το ότι η διάθεση «προσφοράς» δρα ευεργετικά στην αυτοεκτίμησή τους, γιατί βοηθώντας τους άλλους αντιλαμβάνονται ότι μπορούν να κάνουν τη διαφορά στη ζωή ενός άλλου και νιώθουν ότι κάνουν κάτι σπουδαίο!

Εμείς οι γονείς μπορούμε να γίνουμε το παράδειγμα, συμμετέχοντας σε φιλανθρωπίες στο σχολείο, μαζεύοντας πράγματα για να δώσουμε σε οικογένειες που έχουν ανάγκη, βάζοντας λίγα χρήματα στο παγκάρι της εκκλησίας για τους άπορους, βοηθώντας κάποιον ηλικιωμένο μοναχικό άνθρωπο που μένει κοντά μας κλπ.

Δηλαδή μικρά καθημερινά πράγματα που κάνουν τη διαφορά και δίνουν στα παιδιά μας να καταλάβουν το πόσο σημαντικό είναι προσφέρουν στο συνάνθρωπό τους έστω και το ελάχιστο για να του βελτιώσουν τη ζωή.

Μια καλή ιδέα είναι να πάρετε μέρος σε ένα από τα προγράμματα διεθνών ή τοπικών οργανισμών που στόχο έχουν την καλυτέρευση της ποιότητας ζωής σε παιδιά.

Τα παιδιά λατρεύουν την ιδέα να βοηθούν συνομηλικά τους παιδιά. Μπορείτε μάλιστα το ποσό που θα επιλέξετε να δίνετε σε τακτική βάση, να προέρχεται από τον κουμπαρά των παιδιών. Εξηγήστε τους που θα πάνε τα λεφτά σας, ποιους σκοπούς εξυπηρετούν και αν είναι δυνατόν ποια παιδάκια βοηθάνε και και σε τι! Παραδείγματος χάρη, θα τους δώσουν φαγητό, φάρμακα, στέγη κλπ.

Μπορείτε επίσης να προγραμματίσετε μία επισκεψη σε ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα και να πάτε ό,τι έχετε μαζέψει σε είδη πρώτης ανάγκης ή χρήματα, μαζί με το μικρό σας!